Saturday, March 7, 2009

Nasihat Pak Su....

Mase kat UiTMPP baru2 ni, aku ade sembang2 ngan Pak Su…macam2 kitorang sembangkan…aku cite prob aku. Salah satunye, aku terase macam rendah diri sangat. Nape? Sebab ape?? Sebabnye kat umah, aku dah la tak keje…jadi banyak duduk umah. Aku nak keje, mak aku tak bagi, nak aku amek lesen dulu la, sape yang nak hantar aku keje la, takut berjumpe ngan Cik Maria la (yang ni aku tambah..hehe)…macam2 alasan mak aku bagi. Pastu adik aku yang no 2 ngan 3 amek sijil automotif ILP…jadi agak berkemahiran untuk repair kereta, boleh tolong ayah aku, yang juga mekanik kereta… dan aku?? Macam tak berkemahiran, aku cume ade teori Diploma Mekanikal… macam adik aku yang no 2, baru je abeh sijil ILP, now OJT, sometimes, ade tolong kawan ayah aku repair kereta, ade income sikit, bagi pada family…aku agak terase gak la sebab aku tak dapat bagi ape2…

Tau ape Pak Su cakap?? Pak Su kata masa aku untuk berjasa kepada family belum sampai lagi, bukannye takde…dan Pak Su cakap jangan compare kan diri tu dengan diri orang lain. Masing2 ade kelebihan dan kekurangan masing2. Mungkin sekarang aku tak boleh contribute ape2 untuk keluarga aku, tapi akan datang Insya Allah perhaps ade. Macam adik aku sekarang mungkin die boleh bagi duit pada family, dengan keadaannye yang single… tapi macam mane plak kalau adik aku tu dah kawen ke, ade tanggungan sendiri tapi still keje yang same, mungkin agak beban bagi die. Rezeki manusia Allah yang tentukan
.
Nasihat Pak Su lagi, kalau dah jadi ibu bapa, ia menjadi satu kesalahan sekiranye kite membandingkan anak-anak antara satu sama lain. Tak boleh kata anak yang ade Dip, Ijazah, Master maupown PhD, boleh jaga kite. Sampai masanye duit tu
dah takde nilai bagi ibu bapa.


Pak Su pown bukak cerita die. Diambil daripada sebelah keluarga isteri die (Call as Mak Su).
Adik beradik Mak Su, boleh dikatakan semuanye ade Ijazah, Master n PhD, sumenye gaji dah sampai kat syiling, dah tak boleh naik atas lagi dah. Cume adik yang bongsu je, tak sambung belajar dah, hanye dengan SPM sahaja, keje, sudahpown berkeluarga dan duduk ngan parents (a.k.a. mertua Pak Su). Nak dijadikan cerite, parents Mak Su, almaklumlah, tua, ade macam2 penyakit…dan tau tak siapa yang jaga parents Mak Su?? Adik yang bongsu. Adik tu juga lah yang jaga makan pakai diorang, bawak diorang ulang alik ke hospital buat treatement, maintain kan kesihatan diorang, uruskan hal2 dalam rumah. Dan adik-beradik yang lain…?? Tak boleh lakukan pengorbanan sepertimana adik bongsu, hanya boleh bagi duit, tanggung kos perubatan, kadang2 ziarah datang ke rumah. Itu je la yang termampu. Masing2 ade komitmen dengan keje masing2.

Aku bukanlah nak cakap lepas SPM, jangan sambung stadi...yang mane boleh sambung, g la sambung...kalau sume pakat lepas SPM, terus nak keje, camne plak nak dapatkan keje yang gaji lumayan, dah la zaman sekarang ni sume pakai duit. Masing2 saling seimbang dan memerlukan...mak cik cleaner tu pown kene respek gak...kalau sume tak nak jadi cleaner, alamatnyer negara ni bakal jadi negara sampah 1.3467 minggu daripada sekarang.

Jadi moral value, kite tak boleh lah bandingkan antara satu sama lain. Masing2 ade kelebihan dan kekurangan masing2. Dan kite saling memerlukan antara satu sama lain. Jadi hiduplah dengan aman dan harmoni, paling penting jaga hubungan kekeluargaan, sesame adik beradik terutamanya…

2 comments:

  1. oh.. terharunye dengar blog ko nih..
    newey.. nak tny ko, md nor dah berenti uitm ker..?

    ReplyDelete
  2. hmmm.. baca blog saya tajuk SHOUTMIX tau.. hope you like the idea..

    http://muhaimin86.blogspot.com/2009/06/shoutmix.html

    ReplyDelete